Älä jämähdä palkkakuoppaan, myynnin ja markkinoinnin ammattilainen

June 3, 2024

Kumppaniblogi: Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Oletko huomannut, että palkkasi ei ole pysynyt mukana kiihtyvän inflaation ja elinkustannusten nousun tahdissa? Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisena sinulla on mahdollisuus neuvotella itsellesi parempia ansioita.

Teetämme MMA:ssa vuosittain Suomen laajimman myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten palkkatutkimuksen. Tutkimalla alan palkkoja haluamme varmistaa, että myyjien ja markkinoijien palkat kehittyvät suotuisasti nyt ja tulevaisuudessa.

Henkilökohtainen neuvottelu nostaa alan palkkoja

Hieno kehityssuunta on, että alan ammattilaisten palkat nousivat 7 prosenttia vuonna 2023 verrattuna vuotta aiempaan. Palkat nousivat keskimääräistä paremmin toimialoilla, joilla myynnin ja markkinoinnin palkat tyypillisesti sovitaan henkilökohtaisesti.

Vuonna 2023 alan ammattilaisten mediaaniansiotaso oli 5 360 euroa ja keskiarvo 5 866 euroa. Kun vertaa myynti- ja markkinointitehtävissä työskentelevien ansiotasoja, on niissä merkittäviä eroja. Vaikka markkinoijien palkat nousivat nyt piirun verran enemmän kuin myyjien, on meillä vielä isosti työsarkaa nostaa naisvaltaisen markkinointityön arvostusta – ja saada tämän näkymään myös palkoissa. Onneksi suunta on nyt oikea.

Myyntipainotteisissa tehtävissä mediaani oli 5 760 euroa ja keskiarvo 6 199 euroa, kun taas markkinointipainotteisissa tehtävissä mediaani oli 4 000 euroa ja keskiarvo 4 272 euroa. Mainostoimistoissa työskentelevien ansiot olivat tätäkin matalampia: mediaani oli 3 805 euroa ja keskiarvo 3 914 euroa. Mainostoimistoalalla ei ole järjestöjen neuvottelemaa sitovaa työehtosopimusta.

Palkkakehitys Suomessa

Viime vuodenvaihteessa Suomessa kokoaikaisesti työskentelevien palkansaajien keskimääräinen bruttoansio oli 3 994 euroa kuukaudessa sisältäen kannusteet ja edut. Edeltävään vuoteen muutos oli varsin merkittävä, 5 prosenttia.

Vielä koronakeväänä 2020 suomalaisten keskimääräinen ansiotaso oli nelisen sataa euroa pienempi eli 3 566 euroa. Ansiotaso on siis noussut neljässä vuodessa yli 12 prosenttia. Samaan aikaan ovat nousseet myös kustannukset, mikä lisää tarvetta palkkaneuvotteluille.

Huolehdi ansiotasostasi

Älä unohda, että oma palkkakehityksesi on osittain omissa käsissäsi. Aktiivinen keskustelu työnantajan kanssa ja omien oikeuksien puolustaminen voivat tuoda merkittäviä parannuksia ansioihisi. Tuoreet vinkkini keskusteluun voit lukea täältä: 7 vinkkiä palkkaneuvotteluihin.

Henkilökohtainen palkkakeskustelu on erityisen tärkeää, jos oma palkkasi ei ole pysynyt yleisen kehityksen mukana. Tänä keväänä monet työehtosopimusten piiriin kuuluvat toimialat ovat saaneet 2,5 prosentin korotuksen peruspalkkoihin.

Jos työskentelet alalla, johon ei sovelleta työehtosopimusta, sinun kannattaa neuvotella palkkaasi yleiskorotuksen mukainen päivitys. Näin varmistat paremmin, ettet jämähdä palkkakuoppaan. Suosittelen tutustumaan myös tuoreeseen MMA:n palkankorotussuositukseen sopimuksettomilla toimialoilla.

Työehtosopimukset ovat viime vuosina olleet merkittävä tekijä palkkakehityksessä, mutta myös ilman kollektiivisopimuksia olevilla aloilla on mahdollista neuvotella henkilökohtaisista palkankorotuksista.

Ole MMA:han yhteydessä

Lopuksi vinkkaisin, että hyödynnä MMA:n palveluja varmistaaksesi, että palkkasi kehittyy suotuisasti myös tulevaisuudessa. Jäsenenämme saat meiltä muun muassa maksutonta palkkaneuvontaa.

Muista myös, että sovituista palkka-asioista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus. MMA:n jäsenet voivat hyödyntää maksutonta lakipalveluamme. Jäsenenä voit pyytää työsuhdejuristiamme tarkistamaan sinulle tarjotun sopimuksen. Näin varmistat, että asiat on kirjattu sopimukseen oikein.

Liity heimoosi, myynnin ja markkinoinnin ammattilainen
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on MyyntiKollektiivin ja MarkkinointiKollektiivin pääkumppani. Yhteisenä päämääränämme on tehdä Suomesta entistäkin parempi myynti- ja markkinointimaa.
Liity MMA:n jäseneksi täältä!

Kumppaniblogin kirjoittaja:

Samuli Myllyharju
Kehityspäällikkö
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA