Myynnin kaverikirja, osa 5: Raimo Saastamoinen

January 18, 2024

Myynnin kaverikirjassa kurkistetaan MyyntiKollektiivin yhteisön jäsenten ajatuksiin ja uratarinoihin myynnin parissa.

Myynnin kaverikirja, osa 5:

Vastaajana Raimo Saastamoinen / Myyntipäällikkö, Fulmore

1. Kuinka olet päätynyt myynnin ammattilaiseksi?

Myyntityön aloitin 2005 silloisten kuvataidekasvatuksen opintojen ohessa osa-aikaisena. Joustavat työajat ja sopivalla sijainnilla oleva toimisto vei minut puhelinmyynnin pariin. Siitä pikkuhiljaa kiinnostus myyntityötä kohtaan kasvoi niin suureksi, että ala vei lopulta mennessään. Pari vuotta myyjän roolissa ja lopulta muutaman vuoden myös pyöritin Helsingin toimipisteen myyjätiimiä myyntipäällikkönä.

Kun perhetilanne ohjasi paluumuuttajaksi takaisin Jyväskylään, lähdin opiskelemaan liiketaloutta. Jälleen tein osa-aikaista myyntityötä opintojen ohessa, tällä kertaa eri projekteissa yrityksille ja kuluttajille. Opintojen kautta päädyin sitten rahoitusalalle ja siellä vierähtikin vajaa 10 vuotta eri tehtävissä, pääosin rahoitus- ja sijoitusneuvontaan liittyen.

Olen aina tykännyt vitsailla, että kuilu kuvismaikasta pankkiiriksi on ihan mahdollista kulkea. Nykyiseen työhöni päädyin vuosi sitten syksyllä, kun koronan jälkimainingeissa alkoi tuntua, että kaipaan jotain uutta kulmaa myyntityöhön. Olen ollut nyt reilun vuoden päivät nykyisessä tehtävässäni Fulmorella.

2. Mikä on isoin oppisi myynnin ammattilaisena?

Minulla on kaksi sääntöä myyntityössä ja ne ovat tärkeysjärjestyksessä nämä:
1. Varmista, ettet tuhlaa kummankaan aikaa – ole aina relevantti, fokusoi oma aikasi.
2. Varmista, ettet tuhlaa kummankaan rahaa – tuota aina arvoa, myy vain laatua ja asiakkaalle sopivia ratkaisuja.

3. Mikä on myynnissä ollut urasi käännekohta?

Siirtyessäni rahoitusalalle 2013 oli takaraivossa silti aina pieni huijarisyndrooma, että voinko pärjätä, kun taustani on puhelinmyyjänä. Puolen vuoden pankissa työskentelyn jälkeen, päättymässä olevan määräaikaisen sopimuksen lopussa, minulle tarjottiin aluksi heikompaa jatkosopimusta. Kieltäydyin kohteliaasti ja sanoin palaavani edelliseen myyntifirmaan, koska ansiot olivat luisumassa alle siellä tienaamani.

Kahden päivän päästä minuun otti yhteyttä esimieheni esimies, joka tarjosi pari palkkaluokkaa korkeammalla olevaa tehtävää omalla asiakassalkulla. Huijarisyndooman peikot tippuivat siinä kohtaa kyydistä ja samalla alkoi valtavasti opettanut ammatillinen matka vaativan asiantuntijamyynnin pariin.

4. Minkä myynnin myytin rikkoisit jos voisit?

Sen, että humanistit eivät ymmärrä myyntiä. Olen koko urani tehnyt myyntiä niillä arvoilla, joita nyt viime vuosina on alettu nostamaan kaikkien aiheesta puhuvien toimesta esiin. Myyntiä tehdään ihmisille. Ihmiset haluavat tulla kohdatuiksi ihmisinä, oli siellä lompakossa minkä verran euroja tahansa.

5. Mitä kirjaa tai podcastia suosittelisit muille myynnin ammattilaisille?

Sami Miettisen ja Juhana Torkin "Neuvotteluvalta" ja sen uusi versio "Uusi neuvotteluvalta".

Kaipaisitko lisää sisältöjä myynnin ammattilaiselta toiselle? Katso MyyntiKollektiivin Aamupalsu-webinaarien tallenteita tai ilmoittaudu mukaan seuraavaan Aamupalsuun!