Myynnin kaverikirja, osa 6: Annika Saariluoma

February 1, 2024

Myynnin kaverikirjassa kurkistetaan MyyntiKollektiivin yhteisön jäsenten ajatuksiin ja uratarinoihin myynnin parissa.

Myynnin kaverikirja, osa 6:

Vastaajana Annika Saariluoma / Senior Sales & Business Developer, TeamTailor

1. Kuinka olet päätynyt myynnin ammattilaiseksi?

Myyntiin hyppääminen oli oikeastaan sattumaa, ja työpaikan vaihtoa miettiessä myyntirooli oli paras väylä päästä unelmien firmaan sisään. Olin edellisessä työssäni tykästynyt rekrytoinnissa käytettyyn softaan ja sain elämäni parhaimpia kokemuksia myös asiakaspalvelusta sen kautta. Halusin siis päästä tuohon timanttiseen porukkaan mukaan jotenkin ja koin, että innostukseni tuotteeseen oli jo niin suuri, että uskalsin vaihtaa myyntiin.

2. Mikä on isoin oppisi myynnin ammattilaisena?

Kohta näin kolmen vuoden jälkeen uusmyynnissä havahdun edelleen usein siihen, että ikinä sitä ei tiedä, mistä tapaamisen tai kaupan voi loppupeleissä saada. Oman mielen fiksaatioita asiakkaiden mahdollisista reaktioista tai vastauksista on joskus haastava blokata, mutta kun jaksaa pysyä tekemisen moodissa, lähestyy myös niitä, keiden ei ehkä ajatellut ostavan (tai ainakaan heti).

Isoin oppi liittyy siis omien kynnysten jatkuvaan madaltamiseen tehdä myyntiä, on se sitten kontaktointia, follow uppaamista vanhoihin caseihin tai rohkeasti kaupan kysymistä. Odottamaan ei siis kannata jäädä missään näissä tilanteissa. 😄

3. Mikä on myynnissä ollut urasi käännekohta?

Myynnissä pääsee kokemaan jatkuvasti välitöntä reagointia muilta (asiakkailta), on se sitten palautteen, neuvottelun tai eri keskustelun puitteissa ilmenevää. Myös kokemukset siitä, kun vastauksia ei saa tai olet useasti yhteydessä ilman että kuulet toisesta ihmisestä, on myös reagoimisen yksi mahdollinen muoto.

Näiden eri kohtaamisten ja ei-kohtaamisten myötä koen, että oma (työ)persoonani on saanut vain positiivista vahvistusta, itseluottamusta ja nopeampaa kykyä myös päästä yli eri asioista. Myynnissä kun ei ole aikaa jäädä kamalasti paikoilleen ihmettelemään. Jatkon uraani ajatellen näistä ominaisuuksista on siis vain hyötyä ja en tiedä, mistä toisesta roolista vastaavia “ahaa-elämyksiä” olisi voinut edes saada yhtä isossa mittakaavassa.

4. Minkä myynnin myytin rikkoisit jos voisit?

Monilla tuntuu olevan mielessä ajatuksia, että ei sopisi ollenkaan myynnin maailmaan. Itsekin ehkä joskus näin ajattelin, enkä kokenut myynnistä isoa viehätystä työnteon kannalta. Joskus kuitenkin intohimo esim. tuotteeseen, palveluun tai muuhun kokonaisuuteen voittaa (kuten itselläni kävi) ja myynti voi alkaa tapahtua puolivahingossa. Uskonkin, että useammassa meissä on varmasti isoa potentiaalia hämmästyttää muita sekä itseämme, kuinka hyviä myynnissä olisimme.

5. Mitä kirjaa tai podcastia suosittelisit muille myynnin ammattilaisille?

Täytyy tunnustaa, että tällä saralla kaipaisin itsekin enemmän vinkkejä ja en esim. kuuntele mitään tiettyä podia säännöllisesti. Kirjan tai podin sijaan olen kuitenkin seurannut aktiivisesti linkkarissa muiden ammattilaisten tekemistä ja ladannut esim. muutamia oppaita vaikka social sellingistä.

Oman työn kehittämisen suhteen minusta on hyvä kartoittaa ensin, mitä alueita myynnissä itseä kiinnostaisi jalostaa ja haalia ympärille sitten monipuolisesti tähän tukea. Itse suosin suoraan muiden kautta oppimista ja parasta onkin päästä muiden myyntiprosesseihin seuraajaksi.

Kaipaisitko lisää sisältöjä myynnin ammattilaiselta toiselle? Katso MyyntiKollektiivin Aamupalsu-webinaarien tallenteita tai ilmoittaudu mukaan seuraavaan Aamupalsuun!