Nostoja Aamupalsusta ke 7.5.2025: Naisen paikka ON myynnissä
May 7, 2025
Onko myyntiala edelleen miesten maailma? Miksi naisia näkyy harvemmin myynnin johdossa – ja vielä harvemmin tulosvastuullisissa asemissa?
MyyntiKollektiivin Aamupalsu tarttui tärkeään aiheeseen keskiviikkona 7.5.2025, kun agendalla oli: Naisen paikka ON myynnissä. Voit katsoa Aamupalsun tallenteen täältä.
Naisilla on valtavasti annettavaa moderniin myyntityöhön: empatiaa, kykyä kuunnella ja taitoa sanoittaa asioita aidosti. Silti myynnin parissa miehet ovat edelleen enemmistö: esimerkiksi Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset laajaan palkkatutkimukseen vastanneista myyjistä oli miehiä 71 %. Modernin myynnin tulisi huomioida myös kaikki muutkin sukupuolet.
Ilmoittautumisen yhteydessä kysyttiin osallistujien ajatuksia Aamupalsun teemaan liittyen. Vastausten (N=187) perusteella myynnin ala koetaan miesvaltaisena ja muiden kuin miesten koetaan olevan vaikeampi edetä johtotehtäviin.
Ilmoittautuneilta kysyttiin, mikä olisi tärkein keino lisätä muiden kuin miesten näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa myynnissä. Vastaukset jakaantuivat tasaisesti.
Niin näiden kyselyvastausten kuin Aamupalsun chatissa käydyn keskustelun sekä lähetyksestä saadun palautteen perusteella meillä on vielä tekemistä, jotta myyntiala koettaisiin tasa-arvoisena.
Tässä ajatuksia herättelemään kysymyksiä ja kommentteja Aamupalsun osallistujilta:
Miksi myynnin johdon työpaikkailmoituksista vaatimuslistalta ei löydy juurikaan mainintoja inhimillisestä ja empaattisesta johtamisesta, psykologisen turvallisuuden luomisesta, muutoskyvykkyydestä, oppimisen mahdollistamisesta ja muista taidoista, joita kuitenkin johtajalta vaaditaan tänä päivänä? Miten nämä saataisiin sinne?
Monen perinteisen alan myynnin naisistuminen on nostanut palvelun tasoa – myös miehillä. Näin esimerkiksi autoalalla.
Naisen on vaikeampi päästä johtotehtäviin. Nuorikin, vähällä kokemuksella oleva mies ohittaa helposti kokeneemman ja vanhemman naisen.
Tasa-arvon edistäminen on paljolti miesten vastuulla, eli miesten välisissä keskusteluissa miesyhteisöissä.
Lasikatot on edelleen olemassa, mutta tämänkin aamun perusteella, kyllä ne pikkuhiljaa alkaa poistumaan. Uudet sukupolvet toivottavasti tulevat jo tasa-arvoisempaan työelämään, myös johtamisen osalta.
Inhimillisyyden, kuuntelemisen ja pyskologisen turvallisuuden tärkeyden esillenostaminen myynnissä oli erittäin tervetullut asia! Ylipäätänsä koko aihe ja keskustelu herätti ajatuksia omassa päässä siitä, miten voisimme myynnissä vähentää "äijäilyä"! Kiitos ja kumarrus!
Surullisinta on noissa nähdä se, että jos on toksinen miesvetoinen ympäristö niin siellä hyväksytään vaan sellaiset naiset jotka "ostaa" sen saman kulttuurin ja sinne on todella vaikea saada sen jälkeen enää muutosta tasa-arvon suhteen. Siksi olen sitä mieltä, että se muutos täytyy lähteä miehistä ja miesten välisistä keskusteluista. Mutta se vaatii rohkeutta ja siinä ottaa juuri ne samat riskit omalle urakehitykselle ja sosiaaliselle pääomalle. MIehille on liian helppoa olla vapaamatkustajina tässä ja ajatella, että jos ei itse syrji tai ole urpo niin se riittäisi asian ratkaisemiseen.